Koninklijke Nederlandse Vereniging Eerste Hulp Bij Ongelukken
Afdeling Haarlem Snelverband

©2009 - 2023 Gabriëlle & Erwin Venix

Onze EHBO CursussenAls de EHBO Vereniging voor Haarlem, geven wij regelmatig cursussen voor het behalen van o.a. uw EHBO diploma, het verzorgen van wandel- en sportletsels, Eerste Hulp Aan Kinderen, … En door het volgen van onze maandelijkse herhalingslessen, houdt u uw diploma geldig.

Voor meer informatie over onze cursussen, kunt u contact opnemen met het secretariaat.

Contact gegevens Secretariaat:
023-5257311
snelverband @ gmail.com

Indien u een aanvullende ziektekosten verzekering heeft, worden de kosten van een cursus mogelijk tot 100% vergoed door uw zorgverzekeraar.


Eerste Hulp Bij Ongevallen
EHBO is zoveel meer dan een pleisterplakken; tijdens een EHBO cursus wordt u gedegen voorbereid om te handelen bij diverse ongelukken thuis, op straat, school, werk, sportveld, of…  Meestal gaat het om kleine ongelukjes, maar soms betreft het ernstigere situaties zoals een bomaanslag waarbij ernstig bloedverlies optreedt. Juist in ernstige situaties maakt u als EHBOer het verschil tussen leven of dood.
Onze cursus wordt gegeven conform de eindtermen van het Oranje Kruis.

De cursus wordt afgesloten met een examen. U moet hiervoor minstens 15 jaar oud zijn. Het Diploma Eerste Hulp is 2 jaar geldig en wordt bij gebleken competentie telkens voor 2 jaar verlengd.


Indien gewenst kunnen cursussen ook op een andere locatie dan ons eigen gebouw aan de Raadhuistraat in Haarlem gegeven worden.


Eerste Hulp Aan Kinderen
Werk je met kinderen, wil je gastouder worden, heb je zelf (klein-) kinderen of heb je kinderen in je omgeving wonen ? Wil je de juiste eerste hulp aan een kind kunnen verlenen? Volg dan de cursus Eerste Hulp Aan Kinderen via EHBO Vereniging Snelverband.


Tijdens deze cursus behandelen we bijvoorbeeld stoornissen in vitale functies (o.a. reanimatie en verslikking), kinderziekten, ernstige bloedingen. Daarnaast is er ook aandacht voor preventie en kindermishandeling.

Voor het deelnemen aan deze cursus hoeft u geen EHBO diploma te hebben, bij het behalen van het examen krijgt u het officiële certificaat van het Oranje Kruis. Indien u wel een EHBO diploma heeft wordt dit bij geschreven op uw diploma bij de eerst volgende verlening (een certificaat is mogelijk tegen kosten).


Wandelletsel
Wandelaars lopen vaak de mooiste blaren op. Maar hoe behandel je die nu? En hoe voorkom je dat er na behandeling nieuwe blaren ontstaan?
Dit is een aanvullende cursus op uw EHBO diploma, waarin u leert hoe blaren ontstaan, geschikte verband middelen, hygiëne, eerste hulp bij blaren, eerste hulp bij kneuzingen/verstuikingen, eerste hulp bij eenvoudige uitwendige verwondingen. Maar ook belangrijk, een stuk preventie.

Iedereen met een geldig EHBO diploma kan aan deze cursus deelnemen. Bij het goed volgen van deze cursusdag ontvangt u de officiële aantekening van het Oranje Kruis bijgeschreven op het diploma.


Sportletsel
Ook dit is een aanvullende module op uw bestaande EHBO diploma en richt zich niet alleen op het behandelen van typische sportletsels zoals hoofdletsel, verstuiking van de enkel en knie, botbreuk van de hand/vinger/pols. Maar ook het voorkomen van sportletsels en het verder beperken van de gevolgen van het letsel.Herhalingslessen
Natuurlijk zal een EHBOer zijn kennis up-to-date moeten houden. Ook is de eerste hulpverlening is aan verandering onderhevig. Telkens wordt er van alles verbeterd in de theorie, de praktische aanpak of benadering van het slachtoffer.


Tijdens deze essen wordt aandacht besteed aan herhaling van de theorie en de praktische vaardigheden. Hierbij worden de ingeslopen slordigheidjes aangestipt en zo nodig de puntjes weer op de “i”gezet. Tevens worden tijdens deze lessen alle veranderingen die plaatsvinden in de EHBO met u doorgenomen en geoefend.


Ervaren kader instructeurs delen met u ervaringen uit de praktijk en LOTUS slachtoffers helpen u de routine te kweken die u in de praktijk nodig heeft om snel en kordaat te handelen.


Competenties

Voor het geldig houden van uw EHBO diploma, stelt het Oranje Kruis tegenwoordig als eis dat u bekwaam kunt handelen. Het volgen van de herhalingslessen alleen, is niet meer voldoende.


Het Oranje Kruis heeft een 18 tal vaardigheden (of competenties) opgesteld waarin u uw bekwaamheid moet tonen. Als uw kader instructeur u niet competent acht op één van deze competenties, dan mogen wij uw EHBO diploma niet meer verlengen!


Van de 6 belangrijkste competenties moet ieder jaar aangetoond worden dat deze voldoende beheerst worden. Voor de overige is eens in de 2 jaar voldoende.

Jaarlijkse competenties

Overige competenties

De 5 belangrijke punten

Uitwendige wonden

Stoornissen in het bewustzijn

Brandwonden

Stoornissen van de ademhaling

Kneuzingen en verstuikingen

Stilstand van de bloedsomloop

Ontwrichtingen en botbreuken

Ernstige uitwendige bloedingen

Oogletsel

Shock

Vergiftiging


Electriciteitsongevallen


Letsel door koude


Letsel door warmte


Vervoer over korte afstand


Verband- en hulpmiddelen


Het menselijk lichaam